BlackBerry 10 Návody, BlackBerry Návody

BeSecure #1: díky funkci bezpečnostního vymazání již nikdo nemůže obnovit data vašeho BlackBerry

BeSecure by BBCzech

Uživatelé často žijí v omylu, že smazaný soubor v počítači nebo v telefonu je nenávratně a bezpečně pryč a už se k němu nelze nijak dostat. Bohužel tomu tak není! Všechna data zůstávají v paměti nezměněna, dokud nejsou přepsána jinými daty. BlackBerry tento problém řeší funkcí bezpečnostního vymazání.

Společnost Avast nedávno vydala zprávu, ve které uvádí, že se jí velmi snadno podařilo obnovit mnoho dat ze zařízení, která byla uživatelem zdánlivě smazána. Jednalo se o zařízení s operačním systémem Android, která byla vymazána pomocí funkce “Návrat do továrního nastavení” nebo “Smazat vše”. Nicméně operační systém Android data pouze vymaže, fyzicky však v paměti telefonu data stále zůstávají. Díky tomu se podařilo společnosti Avast obnovit pomocí standardní forenzních nástrojů ohromné množství dat, o kterých si uživatelé mysleli, že se k nim nikdo již dostat nemůže.

Avast analyzoval 20 použitých chytrých telefonů (s operačním systémem Android), jejichž předchozí majitelé provedli obnovení továrního nastavení nebo na svých zařízeních použili funkci “smazat vše”. Navzdory těmto snahám se podařilo nalézt:

 

  • Více než 40 000 uložených fotografií
  • Více než 1 500 rodinných fotografií dětí
  • Více než 750 fotografií žen v různých fázích svlékání
  • Více než 250 fotografií mužských nahých selfies
  • Více než 1 000 záznamů vyhledávání na Google
  • Více než 750 e-mailů a SMS
  • Více než 250 jmen kontaktů a e-mailových adres
  • Totožnost 4 předchozích vlastníků
  • 1 dokončenou žádost o úvěr

Jak si jistě všimnete, jedná se o vcelku citlivá data, která mohou být velmi snadno zneužita. Chystáte se prodat použitý telefon? Dejte si pozor, jakým způsobem jej smažete!

Všechna data, která máte v telefonu uložena, totiž pouhým vymazáním nezmizí. Fyzicky jsou data stále uchována v paměti, vymazáním souboru se pouze odstraní záznamy označující začátek a konec souboru. Pomocí standardních forenzních metod je však možné tato data opět obnovit. Například na počítač je dostupná celá řada nejrůznějších softwarů, které dokáží dohledat “omylem” vymazané soubory, fotografie, zvukové záznamy a mnoho dalšího. Stejné pravidlo samozřejmě platí také u smartphonů.

Je proto velmi důležité, abyste například před prodejem vašeho telefonu data opravdu bezpečně smazali. BlackBerry však naštěstí na tato rizika myslí, a proto nenabízí pouze klasický návrat do továrního nastavení nebo vymazání paměti. Všechna BlackBerry jsou vybavena funkcí zvanou “Bezpečnostní vymazání” což je proces, po kterém jsou veškerá data v BlackBerry bezpečně odstraněna bez jakékoliv možnosti obnovení.

Bezpečnostní vymazání může uživatel spustit takto:

  • OS BlackBerry 10 > Nastavení – Zabezpečení a soukromí – Bezpečnostní vymazání
  • BlackBerry OS 7.x a nižší > Možnosti – Zabezpečení – Bezpečnostní vymazání

Počítejte s tím, že bezpečnostní vymazání BlackBerry může trvat i více než 15 minut. Proč tomu tak je? Jak jsme již zmínili výše, data nestačí pouze smazat. Je potřeba je smazat a paměť následně přepsat. BlackBerry během procesu bezpečnostního vymazání celou paměť vymaže a poté ještě přepíše náhodnými daty tak, aby již nebylo možné žádným způsobem původní data obnovit.

Pokud používáte službu BlackBerry Protect a telefon vám byl ukraden nebo jste ho ztratili, tak pomocí této služby můžete proces bezpečnostního vymazání spustit také na dálku. Na stránkách www.blackberry.com/protect se přihlašte pod svým BlackBerry ID a můžete zkusit svůj telefon lokalizovat, zaheslovat nebo nechat vyzvánět a odeslat na jeho displeji zprávu. Vzdálené smazání samozřejmě raději nezkoušejte, tedy pokud vyloženě nechcete… :)

Previous ArticleNext Article
Vojta Dalekorej
Zakladatel webu BBCzech, redaktor serveru mobilenet.cz. Fanoušek značky BlackBerry a všech mobilních technologií. Sportovní závislák, technologický nadšenec, mobilní maniak. BlackBerry is a lifestyle...

7 Comments

  1. Hmm a funguje Vám Black Berry Protect. Mně se ani na 100 pokusu nepodařilo associavat moje Q10 s BBRY Protect. Na straně Q10 vše proběhne OK ale na BBRY Protect stánkách je stále hlášení, že zařízení není zpárováno :((( “A device isn’t associated with BlackBerry Protect. To add a device to this account, on a device running BlackBerry 10 OS, swipe from the top of the home screen. Tap Settings > Protect. Turn on BlackBerry Protect. “.
    Díky za radu nebo tip.
    Ivan

  2. Dobrý den, zahájil jsem na svém BB Z10 bezpečnostní vymazání, jelikož ho nějakou chvíli používal někdo jiný, a 1. pokus trval celou noc (cca 12hodin) a zastavilo se to na 97%. Tak jsem to zkusil znovu a už to běží přes 2 hodiny a stejně je to teprve na 70%.
    Nevíte, co by mohlo být příčinou? Děkuji.

  3. Taky jsem zahájil u BlackBerry Leap “Bezpečnostní vymazání” a dá se říct že to trvá už 20h a stále není hotovo. Děkuji BlackBerry že to stou bezpečností myslí tak vážně, ale tohle fakt na vyliž prdel! Jelikož ho budu prodávat nechtěl jsem aby v telefonu něco zustalo… Asi sem se na to měl vyprdnout a nějak obnovit tovární nastavení…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *